Isolatiewaarde Kozijnen
Kozijnen prijsopgave aanvragen

Isolatiewaarde kozijnen

Een woning verliest warmte via de vloer, gevel, ramen en het dak. Daarom is het van belang dat u op deze plekken een juiste isolatie aanbrengt. Denk bijvoorbeeld aan het dichten van kieren en naden, het isoleren van de gevel of het vervangen van enkel door dubbelglas. Hiermee beperkt u de stookkosten en verhoogt u het wooncomfort. Naast het aanbrengen van dubbelglas, kunt u de ramen tevens extra isoleren door het plaatsen van nieuwe kozijnen. Op deze pagina vindt u enige informatie over de verschillen in isolatiewaarde tussen houten, aluminium en kunststof kozijnen, en de prijzen die daar aan verbonden zijn.

Eisen Bouwbesluit

Ramen moeten volgens het bouwbesluit voldoen aan een warmtedoorgangscoëfficiënt van maximaal 4.2 W/m2K. Hiermee wordt aangegeven dat er maximaal 4.2 Watt warmte-energie door een raam van één vierkante meter mag worden doorgelaten, bij een temperatuurverschil van één graad Kelvin. Deze warmtedoorgang wordt aangeduid met de U-waarde. Hoe lager deze waarde is, hoe beter de isolatiewaarde. Een raam bestaat in de meeste gevallen uit zowel de beglazing als het kozijn. De isolatiewaarde van een raam (dus U-raam), is een optelsom van U-glas en U-kozijn.

Vergelijking prijs en isolatiewaarde

Wanneer u nieuwe kozijnen aanschaft, dient u een overzicht te hebben van de verschillende isolatiewaarden en de kosten die daaraan zijn verbonden. Hieronder vindt u een tabel met de warmtedoorgangscoëfficiënt voor zowel houten, kunststof en aluminium kozijnen.

Kozijn materiaal U-waarde
Kunststof 1 – 2
Aluminium (met koudebrug) 2 – 3
Hout 2.5
Aluminium 5 – 6
Superisolerend < 1

Uit het overzicht blijkt dat over het algemeen kunststof het meest isolerend materiaal is. Aluminium met een koudebrug onderbreking en houten kozijnen verschillen onderling niet zo sterk. Hierbij moet opgemerkt worden dat aluminium kozijnen zonder koudebrug niet meer mogen worden geplaatst volgens het Bouwbesluit 2012. Wanneer u kiest voor een superisolerend kunststof profiel (geschikt voor een passief huis) dan profiteert u van de meeste isolatie.

Prijsverschillen

Wanneer gekeken wordt naar de diverse prijzen die aan de aanschaf van een kozijn zijn verbonden, dan wordt duidelijk dat hoe beter een kozijn isoleert, des te hoger de kosten zijn. U dient dan ook een afweging te maken tussen de mate van isolatie en het budget dat u hiervoor beschikbaar stelt. Het is van belang om hierbij ook rekening te houden met het soort beglazing dat u kiest. Professionals raden aan om in ieder geval HR++ te kiezen, op basis van een prijs-isolatie verhouding bij een kunststof kozijn.

Gratis prijsindicatie

Heeft u behoefte aan meer inzicht in de mogelijkheden voor een kunststof of houten kozijn? Vraag dan via ons contactformulier een geheel gratis en vrijblijvende prijsindicatie aan. Ook voor andere vragen kunt u bij ons terecht. Wij garanderen een hoge klantvriendelijkheid, en een gedegen en deskundige hulp. We hopen u spoedig van dienst te kunnen zijn!

Contactformulier

Uw gegevens zijn veilig bij ons. Uw aanvraag is geheel kosteloos en vrijblijvend.