Vergunning voor kozijnen nodig?
Advies vergunning kozijn

Vergunning nodig voor kozijnen?

Zijn de houten, kunststof of aluminium kozijnen van uw woning of bedrijfspand nodig aan vervanging toe? Voor het vervangen van oude kozijnen heeft u in principe geen vergunning nodig. Let er wel op, er bestaan uitzonderingen! Bij die uitzonderingen bent u verplicht om een vergunning aan te vragen, ook wel omgevingsvergunning genoemd. Deze vergunning kan zowel door bedrijven als door particulieren worden aangevraagd.

Regelgeving over de omgevingsvergunning

In de wet wordt er onderscheid gemaakt tussen 3 type bouwwerken: beschermde monumenten, hoofdgebouw en andere bouwwerken.

Beschermde monumenten:

Het vervangen van de kozijnen zijn nooit vergunningsvrij als u woont in een door de gemeente of provincie beschermd monument. Zowel voor slopen, restaureren en onderhoud is voor deze panden een vergunning vereist.

Hoofdgebouw:

Bent u van plan om het kozijn van een hoofdgebouw te vervangen? Houdt u dan wel rekening met het volgende punten: betreft het een kozijn of een voorgevel? Die mag u namelijk zonder vergunning vervangen op de voorwaarde dat de stijl niet veranderd. Wilt u namelijk uw klassieke kozijnen vervangen door moderne kunststof kozijnen dan heeft u hiervoor toestemming nodig van de gemeente. Gaat het om uw kozijnen van de zij- of achtergevel? Dan is de voorwaarde dat de gevel niet gericht is op een openbaar toegankelijk gebied. Daarbij kunt u denken aan een doorgaande weg.

Andere bouwwerken:

Wilt u de kozijnen van uw schuur of uitbouw vervangen? Dan mag u dit doen zonder een vergunning aan te vragen. Zoek het van te voren wel goed uit wat de scheiding is bij de gemeente en welke bouwwerken zij beschermen. Twijfelt u of het mag? Neem dan contact op met de gemeente waar u woont. Zij kunnen u vertellen of u zonder vergunning aan de slag kan of als u een vergunning nodig heeft.

Omgevingsvergunningvrij

Behalve bij onderhoudswerkzaamheden aan een hoofdgebouw of een wijziging aan een bijbehorend bouwwerk, heeft u ook geen vergunning nodig als u uw kozijnen gaat vervangen. Dat geldt alleen als het gebeurt in de achtergevel van uw bedrijfspand of woning, of in de zijgevel als deze niet uitkomt op een openbare weg of openbare groene ruimte.

Zekerheid

Kunt u niet met zekerheid zeggen of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor het vervangen van uw kozijnen? Controleert u dat dan bij uw gemeente. Het is een kleine moeite maar het kan heel wat problemen voorkomen.

Contactformulier


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Uw aanvraag is geheel kosteloos en vrijblijvend.